Micronordic logo e

Wat is mobiel computergebruik?

Table of Contents

De kracht van mobiele computers

Mobiele computers zijn robuuste, duurzame apparaten die ontworpen zijn voor gebruik in uiteenlopende omgevingen, zowel binnen als buiten. Deze veelzijdige tools kunnen worden gebruikt door werknemers binnen de onderneming of onderweg. Ze kunnen worden gemonteerd op een vorkheftruck, geïnstalleerd in een vrachtwagen voor langeafstandsvervoer, gedragen op de arm van een magazijnmedewerker of gebruikt worden als tablets met grote schermen die ideaal zijn voor functies bij de klantenservice.

Deze robuuste apparaten van enterpriseklasse bieden uitgebreide draadloze communicatiemogelijkheden en geavanceerde mogelijkheden om gegevens vast te leggen, zodat mobiele werknemers altijd en overal real-time bedrijfskritische informatie kunnen uitwisselen. Ze zijn uitgerust met ingebouwde systemen voor draadloze connectiviteit, zoals Wi-Fi en Bluetooth, waardoor gegevens eenvoudig kunnen worden verzonden.

Mobiele computers kunnen verschillende soorten gegevens verzamelen en verwerken, waaronder het scannen van streepjescodes en het lezen van RFID-tags (Radio Frequency Identification). Deze mogelijkheden zijn vooral waardevol in sectoren zoals de detailhandel, opslag, bezorgdiensten en de gezondheidszorg, waar het snel en efficiënt verzamelen en verzenden van gegevens essentieel is.

Mobiele computers worden vaak enterprise-class apparaten genoemd en zijn gemaakt voor grote organisaties. Ze hebben een sterke verwerkingskracht, veel geheugen en een helder beeldscherm, waardoor ze complexe toepassingen en taken kunnen uitvoeren. In tegenstelling tot consumentenapparaten zijn ze bestand tegen zware omstandigheden, zoals stof, water en extreme temperaturen.

Deze apparaten zijn cruciaal omdat ze werknemers in staat stellen om belangrijke bedrijfsinformatie in realtime te raadplegen en bij te werken, ongeacht de locatie. Dit leidt tot betere besluitvorming, efficiënter werken en een betere klantenservice. Mobiele computers zijn eigenlijk net geavanceerde smartphones, die overal en altijd een breed scala aan zakelijke functies kunnen uitvoeren.

Bedrijven van alle groottes gebruiken mobiele oplossingen voor verschillende activiteiten, zien mobiliteit als een strategisch voordeel en zoeken naar bredere toepassingen voor meer functies.

Toepassingen voor mobiel computergebruik

Toepassingen voor mobiel computergebruik worden op maat gemaakt om specifieke zakelijke uitdagingen aan te gaan. Hier zijn enkele voorbeelden van industrieën waar mobiliteitsoplossingen effectief worden gebruikt:

Energie- en nutsbedrijven

Mobiele oplossingen kunnen nutsbedrijven helpen bij het onderhoud van hun elektriciteitsleidingen. Een nutsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de elektriciteitsvoorziening kan bijvoorbeeld talloze elektriciteitsleidingen hebben verspreid over een groot gebied. Traditioneel inspecteerden werknemers elke lijn handmatig en keerden ze terug naar kantoor om hun bevindingen te noteren. Met mobiele computers wordt dit proces efficiënter. Werknemers kunnen gegevens rechtstreeks in het apparaat invoeren terwijl ze ter plaatse zijn, inclusief de toestand van de elektriciteitsleiding en eventuele noodzakelijke reparaties.

Uitgerust met industriespecifieke toepassingen kunnen mobiele computers helpen bij het identificeren van potentiële problemen, zoals slijtage of schade door het weer. GPS-toepassingen kunnen werknemers naar de exacte locatie van elke elektriciteitsleiding leiden. Dankzij de internetverbinding kunnen de gegevens die de werknemers invoeren in realtime naar het kantoor worden teruggestuurd, zodat er sneller beslissingen kunnen worden genomen. Als een elektriciteitsleiding beschadigd is, kan er onmiddellijk een reparatieteam worden gestuurd.

Mobiele computers vergemakkelijken ook de communicatie, zodat werknemers snel contact kunnen opnemen met supervisors voor hulp. Deze apparaten verbeteren de efficiëntie, nauwkeurigheid en tijdigheid van inspecties en onderhoud aan elektriciteitsleidingen.

toughbook solutions oilgas

Productie

Mobiele computers bieden fabrikanten inzicht in hun processen en kwaliteitsgegevens.

  • Real-time gegevensverzameling: Mobiele computers verzamelen real-time gegevens in verschillende productiefasen, die geanalyseerd kunnen worden om knelpunten, inefficiënties en aandachtspunten te identificeren.
  • Kwaliteitscontrole: Uitgerust met barcode- en QR-codescanners volgen mobiele computers de productkwaliteit in elk stadium. Als er een defect wordt gevonden, kunnen fabrikanten dit traceren en corrigerende maatregelen nemen.
  • Verbeterde efficiëntie: Snelle gegevensvastlegging en toegang verminderen de tijd die nodig is voor handmatige gegevensinvoer, waardoor de productie efficiënter verloopt.
  • Betere besluitvorming: Real-time inzichten helpen fabrikanten geïnformeerde beslissingen te nemen, prestaties te volgen en strategieën aan te passen op basis van bruikbare gegevens.
  • Verbeterde communicatie: Mobiele computers verbeteren de communicatie tussen medewerkers, waardoor ze taken kunnen toewijzen, statusupdates kunnen bijwerken en berichten kunnen versturen, wat de coördinatie en productiviteit ten goede komt.

Door processen te optimaliseren, de kwaliteitscontrole te verbeteren, gegevensgestuurde beslissingen mogelijk te maken en de communicatie te verbeteren, verhogen mobiele computers de productiviteit en winstgevendheid in de productie.

Transport en logistiek

Mobiele computers bieden postbedrijven een betrouwbare manier om bewijs van aflevering te leveren.

  • Real-Time Tracering: Geïntegreerde GPS-technologie maakt het mogelijk om pakketten in realtime te volgen, waardoor geschillen over bezorging worden voorkomen.
  • Handtekening vastleggen: Ontvangers zetten hun handtekening op het touchscreen van de mobiele computer bij aflevering en leveren zo een digitaal bewijs van ontvangst.
  • Scannen van streepjescodes: Het scannen van barcodes bevestigt dat het pakket op het juiste adres is afgeleverd en werkt de afleverstatus in het systeem bij.
  • Gegevenssynchronisatie: Leveringsgegevens, inclusief tijd, GPS-coördinaten en handtekeningen, worden gesynchroniseerd met het centrale systeem zodat de gegevens gemakkelijk kunnen worden teruggevonden.
  • Hogere efficiëntie: Het automatiseren van het bewijs van aflevering elimineert papieren dossiers, waardoor het proces efficiënter, nauwkeuriger en betrouwbaarder wordt.

Mobiele computers bieden logistieke bedrijven uitgebreide oplossingen voor het volgen van pakketten en het verifiëren van leveringen.

toughbooks for ruggedsized hardware
Logistiek centrum toughbook

Detailhandel

Mobiele computers verbeteren de retailomgeving door mobiliteit mogelijk te maken voor managers en werknemers.

  • Verbeterde klantenservice: Met mobiele kassasystemen kunnen managers klanten in de winkel helpen en taken zoals prijscontroles, voorraadcontroles en transacties ter plekke uitvoeren.
  • Meer verkoopkansen: Managers kunnen upselling- of cross-sellingkansen identificeren en gerelateerde producten of diensten aan klanten voorstellen.
  • Efficiënt voorraadbeheer: Mobiele computers volgen de inventaris in realtime en werken de records onmiddellijk bij om het risico op stock-outs of te grote voorraden te verkleinen.
  • Gestroomlijnde operaties: Ze automatiseren processen zoals retourzendingen, ruilingen en terugbetalingen, waardoor de wachttijden korter worden en de service verbetert.
  • Inzicht in gegevens: Mobiele computers verzamelen gegevens over klantgedrag en winkelprestaties, wat de besluitvorming en implementatie van strategieën vergemakkelijkt.

In de detailhandel transformeren mobiele computers activiteiten, waardoor ze efficiënter, klantvriendelijker en winstgevender worden.

Gezondheidszorg

Mobiele computers verminderen medische fouten en werken dossiers veilig bij aan het bed.

  • Realtime toegang tot gegevens: Onmiddellijke toegang tot patiëntgegevens, zoals medische geschiedenis en labresultaten, is van cruciaal belang voor accurate behandelingsbeslissingen.
  • Scannen van streepjescodes: Het scannen van patiëntenpolsbandjes met barcodes biedt onmiddellijke toegang tot dossiers, waardoor fouten zoals medicatieverwisselingen worden verminderd.
  • Gegevensinvoer: Gegevensinvoer aan het bed minimaliseert vergeten of verkeerd opgenomen informatie, waardoor medische fouten worden verminderd.
  • Beveiliging: Robuuste beveiligingsfuncties beschermen gevoelige patiëntgegevens en zorgen ervoor dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft tot de gegevens.
  • Draagbaarheid: Draagbare apparaten zorgen voor onmiddellijke updates van dossiers en snelle toegang tot patiëntgegevens, wat tijd en middelen bespaart.
  • Duurzaamheid: Mobiele computers zijn gebouwd om ziekenhuisomstandigheden te weerstaan en blijven functioneel en betrouwbaar.
  • Connectiviteit: Naadloze gegevensuitwisseling en coördinatie tussen zorgverleners verminderen communicatiekloven en fouten.

Mobiele computers zijn waardevolle hulpmiddelen in de gezondheidszorg. Ze bieden real-time toegang tot gegevens, veiligheid, draagbaarheid en duurzaamheid om de patiëntenzorg te verbeteren en fouten te verminderen.

Onderwijs

Mobiele computers bieden studenten en docenten onmiddellijke toegang tot informatie, wat het leren en de veiligheid verbetert. Docenten kunnen administratieve taken zoals aanwezigheid, het bijwerken van gegevens en het plannen van lessen stroomlijnen, zodat ze zich meer op het lesgeven kunnen richten.

Op het gebied van veiligheid integreren mobiele computers met beveiligingssystemen om het schoolterrein te bewaken en noodcommunicatie mogelijk te maken. In geval van een incident kan de faculteit snel studenten en personeel waarschuwen.

Deze apparaten zijn duurzaam, hebben een lange batterijlevensduur en kunnen eenvoudig worden gereinigd, waardoor ze ideaal zijn voor onderwijsomgevingen.

Mobiele computerapparaten selecteren en configureren

De selectie van mobiele computerapparaten hangt af van de werkomgeving:

  • Back-of-House werknemers: Zij werken vaak in ruwe omgevingen en hebben robuuste apparaten nodig die bestand zijn tegen omstandigheden zoals stof en vocht.
  • Front-of-House medewerkers: Ze werken meestal in mildere omgevingen en hebben duurzame apparaten nodig voor taken als verkoop en interactie met klanten.
  • Veldwerkers: Zij voeren verschillende taken uit in verschillende omgevingen en hebben apparaten nodig die robuustheid combineren met draagbaarheid. Verkopers in kantooromgevingen kunnen bijvoorbeeld minder robuuste apparaten gebruiken, terwijl bezorgers maximale robuustheid nodig hebben.

Alle mobiele medewerkers hebben toegang nodig tot bedrijfsgegevens en spraakcommunicatie. Back-of-house en front-of-house medewerkers hebben baat bij WLAN-connectiviteit, terwijl veldwerkers mobiele functionaliteit, in zonlicht leesbare schermen en GPS nodig hebben.

De vormfactor van het apparaat is ook cruciaal. Grotere apparaten zijn geschikt voor backofficemedewerkers, terwijl frontofficemedewerkers compactere opties nodig hebben. Veldwerkers hebben vaak apparaten op zakformaat nodig die toch volledige functionaliteit bieden.

Voordelen van mobiel computergebruik

Productiviteit van de gebruiker: Mobiele apparaten verhogen de productiviteit van werknemers met wel 14% door de tijd die nodig is voor het verkrijgen van informatie te verminderen en de tijd voor klantenondersteuning te verhogen.

IT-kosten: Mobiele oplossingen kunnen de operationele IT-kosten tot 20% verlagen door de IT-infrastructuur te stroomlijnen en de vereisten voor legacysystemen te verminderen.

Kosten bedrijfsvoering: Het automatiseren van bedrijfsprocessen en het verbeteren van de informatiestroom zijn belangrijke doelen van mobiele oplossingen, die de efficiëntie en distributie verbeteren.

Productiviteit van IT-personeel: Het consolideren van mobiele apps en communicatie op één platform vermindert het aantal apparaten, waardoor IT-personeel zich kan richten op andere bedrijfsactiviteiten.

De vraag naar mobiliteit verspreidt zich binnen bedrijven en verbetert de efficiëntie, nauwkeurigheid en verantwoordelijkheid met real-time spraak- en gegevenstoegang. Mobiliteit stelt bedrijven in staat om mobiele werknemers uit te rusten met desktoptools, zodat taken ter plekke kunnen worden uitgevoerd, binnen of buiten het kantoor.

Real-time toegang tot applicaties, intranet, internetsites en spraakcommunicatie zorgt ervoor dat werknemers op het juiste moment de juiste actie kunnen ondernemen, elke keer weer, waardoor efficiëntie en nauwkeurigheid worden gemaximaliseerd.

Foto van Ulrik Maxen: Specialist in rugged  computers and mobile scanners

Ulrik Maxen: Specialist in rugged computers and mobile scanners

Ulrik is an industry veteran with over two decades of expertise working with rugged computers and mobile barcode scanners. Brands include Panasonic, DELL, Getac, Zebra, and Honeywell/Intermec. He is known for his commitment to delivering products and solutions that increase operational efficiency. Dedicated to following new market trends and client satisfaction, Ulrik is a trusted advisor where rugged computers and mobile barcode scanners must be deployed.